Antalya, Kemer Hakkında
Kemer, Göynük, Beldibi, Çamyuva, Tekirova, Çıralı, Adrasan
Dağ, Doğa, Deniz, Tarih, Tatil...
Antalya'da bir Cennet
Kemer, Antalya Körfezi’nin batısında, kuzey-güney doğrultusunda uzanan kıyı şeridindeki Beldibi, Göynük, Kiriş, Tekirova gibi yüksek yıldız sayısına sahip konaklama tesislerinin yer aldığı Güney Antalya Turizm Projesi’nin merkezindedir. Körfezin batısındaki kıyıda sıralı kumsalların hemen gerisinde yükselen sert yapılı dağların eteğinde kurulu köylerin adını taşıyan Kemer ve çevresindeki turizm merkezleri, bugün yüz bin dolayında belgeli yatak, sayıları yıldan yıla artan her ulustan konuğa kaliteli tatil hizmeti vermektedir.
Turkuaz Renkli bir Deniz
Antalya ile batıdaki Muğla illeri arasındaki sahil yolu boyunca uzanan Güney Antalya Turizm Bölgesi’nde, yıllar içinde gerçekleştirilen yüksek kaliteli altyapı yatırımları, bölgeyi salt Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli tatil merkezlerinden biri haline getirmiştir. Kemer Turizm Bölgesi’ni Antalya ve batıdaki Muğla’ya bağlayan karayolunda açılan tünellerle ve alınan iyileştirici önlemlerle ulaşım, daha kısa sürede ve daha güvenli yapılabilir hale gelmiştir. Kıyı boyunda yer alan, altyapısı sağlanmış çok sayıda kumsal yerli halkla birlikte yabancı konuklara da günübirlik denize girme fırsatı sunmaktadır.
Antik Coğrafya
Antalya çevresindeki diğer turizm merkezleri gibi Kemer yöresi de salt deniz, güneş ve kumdan ibaret bir tatil çevresi değildir: Antalya’nın batı kıyılarında, antik çağın üç limanlı kenti Phaselis, daha batıda Likya’nın sönmeyen ateşi Khimaira’nın yaz/kış, gece/gündüz demeden aydınlattığı Çıralı Kumsalı ve yanı başında ünlü korsan Zeniketes’in üs olarak kullandığı Olympos kenti… Antalya-Muğla karayolundan ayrılan olağanüstü manzaralı bir dağ yolundan inilen Adrasan Koyu, batısındaki Finike-Kumluca Koyu’ndan Gelidonya Burnu ile ayrılır. Kumluca’da Rhodiapolis, Finike’de Limyra ve daha kuzeyde Arykanda olmak üzere bir dizi eski çağ kenti, Kemer ve çevresindeki seçkin dinlenme merkezlerinde konaklayan turistler için zaman içinde olağandışı bir tarihi coğrafyayı yaşama ayrıcalığının yanında, görsel güzellikleri günübirlik turlarda yaşama olanağını da sunmaktadır.
Yüksek Yaylalar, Dağlar ve Irmaklar
Beldibi, Göynük, Kemer, Kiriş, Tekirova, hatta Adrasan’ın gerisindeki “yüksek yayla coğrafyası”, bölge insanının yakın zamana kadar üretim ve yaşam alanının ayrılmaz parçasıydı. Aynı coğrafya bugün, sahilde konaklayan yabancı turistlere, Anadolu insanını eski üretim ve yaşam ortamında tanıma fırsatını vermektedir. Kemer yöresindeki Göynük ve Kuzdere kanyonlarında, suyun kayalarda yarattığı olağandışı doğal oluşumlar, çevredeki tesislerde konaklayan turistlerde hayranlık uyandırmaktadır. Sıcak yaz aylarında kanyonlardaki doğal havuzlarda yüzmek, ziyaretçiler için bir ayrıcalık değerindedir. Kuzdere Kanyonu’nun kuzeyindeki Gedelme Yaylası ve daha ilerideki Alakır Irmağı kaynakları, denizle dağı bir arada yaşamak isteyenler için bulunmaz fırsatlar sunar.
Teleferik ile Keşfet
Gedelme Yaylası’nda, çevre uzunluğu yaklaşık on beş metreyi bulan Anıt Çınar Ağacı bu yaylanın adıyla anılır; Gedelme Çınarı… Anıt ağacın yanı başındaki eskiçağ kalesi biri canlı, öteki cansız iki sfenks gibi, zamana birlikte gözcülük ederler. Daha yukarıda, bin metrenin üstündeki yüksekliklerde mitolojik çağlarla yaşıt sedir, ardıç ve karaçam ağaçlarının oluşturduğu yoğun bir orman örtüsü vardır. Kemer ve çevresinin yaslandığı, başı göklerde, etekleri Akdeniz’deki Tahtalı Dağı’na kurulan teleferik salt bu sahillerde konaklayanların değil, uzak yakın ötelerden gelenlerin faydalandığı bir hizmet sunmaktadır. Teleferik hattı, Tahtalı Dağı’nın 2300 metrelerdeki zirvesinden doğu ve batısında uzanan Antalya Körfezi’nin ve Toros Dağları’nın muhteşem doğasını seyretme ayrıcalığı sunmaktadır.








